Bûche de Noël

Bûche de Noël, známa tiež ako Vianočný buchty, je špecifický dezert, ktorý sa stal klasickým symbolom vianočných osláv v mnohých francúzskych domácnostiach a na sladkých stoloch po celom svete.

Bûche de Noël

Jedinečná špecialita kombinuje tradičnú francúzsku cukrárenskú remeselnosť s vianočnou atmosférou, a jej podoba pripomína kus dreva, čo evokuje predstavu správneho Vianočného stromu.

Pôvod Bûche de Noël možno vystopovať až do 19. storočia, kedy bola vytvorená v reakcii na skutočné drevené buchty, ktoré sa používali na rozžeravenie domácností v chladnejších zimných mesiacoch. Odvtedy sa Bûche de Noël stala kultovým dezertom, ktorý prenáša tradíciu, radosť a sladké radosti Vianoc.

Tradičné Bûche de Noël je valcovitý alebo oválny koláč, ktorý je zvyčajne vyrobený z piskótového cesta a naplnený krémami, čokoládou, alebo ovocným džemom. Vonkajšia vrstva býva často potiahnutá čokoládovým krémom alebo maslom, vytvárajúc dojem kôry.

Často sa dekoruje cukrovými figurínami alebo inými vianočnými motívmi, dodávajúc dezertu špeciálny vianočný šarm.

Aj keď tradičná Bûche de Noël je stále obľúbená, mnohí cukrári a kuchári sa pustili do kreatívnych variácií tejto vianočnej lahôdky.

Nájdeme varianty s ovocím, kávou alebo dokonca zmrzlinou. Kreativita sa prejavuje aj v dekorácii, kde niektoré buchty pripomínajú vianočné lesy so snehovými vločkami a iné sú ozdobené jemnými vianočnými motívmi.

Bûche de Noël nesie so sebou nielen sladkú chuť, ale aj hlbokú symboliku. Jeho tvar pripomína dobu, kedy sa pred Vianocami strihala časť stromu na rozžeravenie domácnosti. Týmto spôsobom Bûche de Noël odkazuje na spojenie s prírodou, tradíciou a radosťou vianočného obdobia.

Tradične je Bûche de Noël servírovaná na vianočný stôl ako výraz sladkej oslavy. Je to okamžik, kedy sa rodina a priatelia zhromaždia okolo stola, zároveň obdivujúc a ochutnávajúc túto jedinečnú vianočnú delikatesu.

Bûche de Noël nie je len kulinársky zážitok; je to aj kus histórie a kultúry, ktorý spája generácie a pridáva sladký dotyk do vianočného obdobia. Nech už je tradičná alebo moderná, jedno je isté Bûche de Noël pridáva do Vianoc vôňu sladkých tradícií a súčasnosti.

Zdroj: ar.inspiredpencil.com

Ingrediencie

Piskótové cesto

  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Čokoládová poleva

  • 200 g horkej čokolády
  • 100 ml smotany

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Oddelte bielka od žĺtkov. Bielka šľahajte do tuha s polovicou práškového cukru.
  3. Do druhej misy vysypte žĺtky, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Vyšľahajte do peny.
  4. Pomaly pridávajte múku s práškom do pečiva a opatrne vmiešajte do zmesi. Potom pridajte bielka a opäť jemne vmiešajte.
  5. Rozotrite cesto na plech vyložený papierom na pečenie a upečte približne 12-15 minút.
  6. V miske vyšľahajte mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
  7. V inej miske vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuha.
  8. Opatrne zľahka vmiešajte šľahanú smotanu do mascarpone.
  9. Po upečení piskótového cesta ho nechajte vychladnúť. Potom ho položte na čistý uterák alebo pergamenový papier a zrolujte do podoby valca. Nechajte ho vychladnúť zvinutý.
  10. Rozvinutý piskótový valcik opatrne natrite krémom.
  11. Potom ho zrolujte do tvaru valca. Môžete na konci každého valca odrezať šikmý kúsok a umiestniť ho vedľa valca, aby vytvoril „vetvičky“.
  12. Roztopte horúcu čokoládu so smotanou a dobre premiešajte.
  13. Polepte Bûche de Noël čokoládovou polevou tak, aby vyzerala ako kôra stromu.
  14. Môžete pridať cukrárske ozdoby alebo posypať práškovým cukrom, aby ste vytvorili efekt snehu.

Titulka