Halloumi

Syr Halloumi vznikol pre potrebu uchovať ovčie a kozie mlieko počas zimných mesiacov, spolu so všetkým obsahom bielkovín.

Halloumi

Syr Halloumi ma jedinečné vlastnosti a je obľúbený najmä z dôvodu, že sa nerozpustí pri varení a zachová si požadovaný tvar.

Vyrába sa z mlieka špeciálneho muflonieho plemena oviec. Je neoddeliteľnou súčasťou cyperského jedálneho lístka. Muflóny sú dnes ohrozený druh, no v niektorých častiach sveta sa chovajú a šľachtia na lov a šport.

Ovca muflónia vyzerá pekne, má drsný kožuch a rohy zahnuté za hlavou. Halloumi sa vyrába tradične na vidieku, ale pre veľký zahraničný dopyt, je vyrábaný priemyselne.

Aj keď sa vo výrobe používa pôvodná receptúra z ovčieho a kozieho mlieka, mnohé firmy ho miešajú spolu s kravským mliekom, keďže naň nemá vplyv zmena ročného obdobia. Je síce taká výroba lacnejšia, ale výrazne ovplyvňuje chuť výrobku.

Samotné Halloumi má slanú chuť a zvykne byť štipľavý, má pružnú štruktúru. Po uvarení, cukri v syre skaramelizujú a získa tak sladkú cibuľovú príchuť. Štruktúra syra je natoľko pevná, že pri krájaní zvykne vŕzgať.

Najkvalitnejšie syry sa vyrábajú z pôvodnej receptúry, na jar a v lete.

Zdroj: forkinthekitchen.com

Vtedy sa zvieratá voľné pasú a na lúkach požierajú okrem trávy aj kvety a rôzne druhy bylín. Syr je základnou zložkou cyperských raňajok, často používaný pri výrobe predjedál, ale aj obedov. Podáva sa s ovocím ako sú figy, alebo so zeleninou. Syr negrilujeme na oleji, pretože by sa syr uzatvoril a tým by sa mliečne cukry nerozpustili a neskaramelizovali.

Je možné si z neho vyrobiť skvelý šalát. Stačí ak si na rozpálenej panvici na olivovom oleji osmažíte zeleninu (cuketu, špargľu, papriku). Potom panvicu utrite obrúskom a na sucho osmažte syr.

Syr zo zeleninou zmiešajte a pridajte k tomu dresing. Ten si vyrobíte zmiešaním nasekanej petržlenovej vňate, šalotky, červeného vína, šťavy z pomaranča, extra panenského olivového oleja, dijonskej horčice a podľa chuti môžete pridať trochu nasekaných malých kapár.

Titulka