Bohatá história a krásne pláže Dalmácie, Zadar

Zadar je prístavné mesto a jedno z najstarších Chorvátskych miest. Je plné historických a architektonických pamiatok.

Zadar

Zadar ponúka pohľad na veže, kostoly, umelecké diela, benátske paláce a iné pamiatky. V meste žije približne 75 000 obyvateľov, prevažne Chorvátov. Mesto je vybudované na polostrove, obklopenými mohutnými hradbami, ktoré chránili obyvateľov pred kočovnými nájazdmi Turkov.

Mesto nieslo počas histórie viaceré názvy, najprv to bolo Lader, neskôr Diadora a nakoniec Zadar.

Ten spadal pod správu Rímskej ríše a stal sa centrom Východorímskej provincie Byzantskej ríše. Slovania začali osídľovať mesto až na začiatku 11. Storočia, no v 12. Storočí toto mesto vyplienili vojaci Benátskych vojsk, počas štvrtej križiackej výpravy.

Po páde Benátskej republiky, na konci 18. Storočia mesto pripadlo pod správu Habsburgovskej monarchie. Po prvej svetovej vojne sa mesto stalo kolóniou Talianska a počas druhej svetovej vojny bolo mesto bombardované britskými a americkými lietadlami. Do Juhoslávie bolo začlenené v roku 1944 a stalo sa novým turistickým centrom, až do skončenia občianskej vojny.

Kostoly

Mesto nakoniec patrilo Chorvátsku ako jedno z najvyhľadávanejších turistických letovísk krajiny. Kostol sv. Donáta je kostol z 9. storočia, ide o najväčšiu pred romantickú stavbu. Kostol siaha do výšky 27m a jeho celková šírka meria 22m.

Má valcovitý tvar a jeho vnútro má dve častí. Ide o unikátne a originálne stavebné dielo, dnes je využívané najmä na počúvanie stredovej hudby. Kostol je príkladom karolínskej architektúry obdobia renesancie, a je považované za významnú stavbu v Európe.

Fórum dal postaviť rímsky cisár Augustus. Vznik diela sa datuje na obdobie medzi prvým a tretím storočím nášho letopočtu.

Katedrála pochádza z romámskeho obdobia, je pomenovaná po mučeníkovi, ktorého v Zadare uctievali pápeži Alexander III. aj Ján Pavol II. Katedrála bola stavaná počas dvoch rôznych období. Prvým počiatočným stavebným obdobím bolo obdobie 4. a 5. storočia a potom neskoršie obdobie 9. a 11. Storočia. Bazilika bola zasvätená apoštolovi Petrovi.

Neskôr v 9. storočí bola premenovaná biskupom Donatom a dostala meno po mučeníkovi zo Syrmie, sv. Anastasiusovi, ktorého popol spolu s pozostatkami sv. Petra sú uložené v katedrále. Katedrála sv. Anastázie v Zadare je románsko-gotická katedrála.

Zdroj: ourescapeclause.com

Pochádza z obdobia 12. Až 14. Storočia a nachádza sa priamo v historickom centre mesta. Je zároveň hlavným kostolom rímskokatolíckej arcidiecézy a najväčší dalmatínsky kostol. Katedrála tvorí jeden celok s kostolom sv. Donáta.

Katedrála je postavená na námestí sv. Anastázie, ktorá je zároveň hlavným mestským trhom. Významným prvkom je trochu nezvyčajná fasáda z 13. Storočia. Jej vstupný portál tvoria dve rozety, s výrazným románskym motívom.

V interiéry je zaujímavá šírka hlavnej lode, lavice majú bohaté zdobenie, kresťanská mozaika v sakristii a lampášová veža. Morské varhany v Zadare sú experimentálny hudobný nástroj, tóny varhán sú vydávané tlakom vzduchu narážajúcich morských vĺn.

Morské varhany

Varhany sa nachádzajú na nábreží, zhotovil ich Nikola Bašič v roku 2005. Pri realizácii projektu pomáhali aj odborníci na hydrauliku, aj hudobné nástroje. Dielo získalo ocenenie urbanistického využitia verejného priestoru, varhany sa umiestnili z pomedzi 207 prihlásených projektov na prvom mieste.

Varhany sú nainštalované priamo na brehu starého mesta Istrijského nábrežia, na mieste zvanom Punta. Archeológické múzeum v Zadare súvisí s kostolom sv. Donata.

Jeho vznik sa datuje od roku 1880. Stálu expozíciu predstavuje viac ako 1800 najcennejších exemplárov z obdobia praveku.

Zdroj: cestujlevne.com

Zbierka je zoradená chronologicky od najstaršej doby kamennej, cez dobu medenú, bronzovú, železnú až po koniec praveku v regióne. Z obdobia paleolitu sa zachovali použiteľné predmety škrabky a hroty vyrobené z kameňa. Z obdobia neolitu sa systematickým výskumom v Smilčiči zachovali dobové keramiky, kamenné a kostenné predmety bežného života.

Doba kovová priniesla zmeny v spôsobe života a organizovaní spoločnosti. V múzeu je možné vidieť rozdiely nálezov predkov z doby medenej, rozvíjajúcej sa doby bronzovej, či bohatej doby železnej.  

Pozdrav Slnku

Pozdrav Slnku je modernou inštaláciou, ktorá sa ľudom predstavuje v podvečerných hodinách. Dielo predvádza hru svetiel, svetelných článkov nachádzajúcich sa pod sklenenou platňou.

Články počas dňa absorbujú svetelnú energiu a vo večerných hodinách osvetľujú Zadar. Dielo je súčasťou mestskej promenády, ktorý symbolicky spája mesto s prírodou. Zmenou svetelných efektov a zvukov Morského orgánu sprevádza vlnenie mora.

Ľudia sa tak môžu priamo prechádzať alebo sedieť na sklenenej ploche. Zadarské trhovisko je skutočným zážitkom mnohých cestovateľov. 

Zdroj: Flickr.com

Pláže a lagúny

Múzeum antického skla sa nachádza v paláci Cosmacendi z roku 1877 na bašte svätého Mikuláša. Súčasťou múzea nie sú iba exponáty, súčasťou je aj výstava šálok, pohárov, fliaš, šperkov, amuletov. Múzeum ponúka ukážku fúkania skla, korálkovania a výroby fliaš.

Výleto do kempu Ninská Lagúna sa nachádza 14km severozápadne od Zadaru, presnejšie v historickom meste Nin.

Zdroj: urlaubsguru.at

Pláž nesie aj názov Kráľovnina pláž, a bola zaradená medzi najkrajšie pláže v Chorvátsku a je vhodná pre rodiny s malými deťmi. Piesočné pláže pod kempom sú ideálnym miestom na surfovanie. Toto miesto ponúka aj skvelé podmienky na cyklistiku a jogging.

Hlavnou cyslistickou trasou je trasa dlhá 20km zo Zadaru cez Nin a končí na ostrove Vir.  

Titulka