Gazpacho je tradičná studená polievka pochádzajúca z Andalúzie, regiónu na juhu Španielska, kde horúce letné dni vyžadujú ľahké a osviežujúce jedlá. Toto jedlo má svoje korene v stredoveku, keď ho pripravovali španielski roľníci ako jednoduché jedlo z chleba, olivového oleja, octu a vody.
Gazpacho sa pripravuje zo zrelých paradajok, uhoriek, paprík, cibule a cesnaku, ktoré sa rozmixujú do hladkej konzistencie spolu s olivovým olejom, vínnym octom, soľou a korením. Do polievky sa pridáva aj starší chlieb, ktorý jej dodáva jemnejšiu textúru. Tradične sa gazpacho podáva dobre vychladené a často sa dopĺňa o kocky čerstvej zeleniny, opečený chlieb alebo dokonca varené vajíčko na zvýraznenie chuti a textúry.
Gordon Ramsay je svetoznámy šéfkuchár s viac ako 17 Michelinovými hviezdami, pričom jeho Restaurant Gordon Ramsay v Londýne si drží tri hviezdy od roku 2001. Preslávil sa televíznymi reláciami ako Hell’s Kitchen či MasterChef a svojím prísnym prístupom ovplyvnil modernú gastronómiu.
Táto studená polievka je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá, pretože je bohatá na vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Vďaka vysokému obsahu vody a zeleniny pomáha hydratovať organizmus a dodáva telu potrebné živiny bez zbytočných kalórií. Gazpacho má rôzne varianty – okrem klasickej paradajkovej verzie existuje aj biele gazpacho (ajoblanco) pripravené z mandlí a cesnaku alebo zelené gazpacho s avokádom a bylinkami.
Dnes je gazpacho obľúbené nielen v Španielsku, ale aj po celom svete, pričom ho možno nájsť v reštauráciách aj ako súčasť moderných gastronomických interpretácií. Jeho jednoduchá príprava a osviežujúca chuť z neho robia ideálny pokrm na horúce letné dni, keď je ľahká a zdravá strava tou najlepšou voľbou.