Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwälder pochádza z Čierneho lesa, no existuje aj podobná varianta zákusku, ktorá však pochádza zo Švajčiarska, ten nesie názov koláč z Čierneho lesa.

Schwarzwälder Kirschtorte

Bol vyrobený z piškóty, čerešní a orechov, kombinovaný so smotanou. Schwarzwälder Kirschtorte je koláč pochádzajúci zo Švajčiarska, postupne sa recept rozšíril do Nemecka.

Dnes je považovaný za Nemeckú klasiku a je známy v celom svete.

Základnou zložkou je piškótový tart s pridanou čerešňovou plnkou, šľahačkou zo smotany, čerstvými čerešňami a ozdobený čokoládovými lupienkami. Prvý písomný recept koláča z Čierneho lesa bol zaznamenaný v roku 1934. Základňa nebola z čokolády, ale z orechového pečiva.

Na ten sa postupne pridával čerešňový džem, orechová plnka, kirsch a cukor. Na vrchu bol osadený maslový a čerešňový krém. Po povrchu bol zaodetý do smotany s čokoládovými hoblinami. Koláč získal svoju popularitu predovšetkým v Berlíne a v známych cukrárňach v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku.

Koláč by mal mať priemer minimálne 17cm, krém musí obsahovať minimálne 30% tukovej zložky, torta musí pozostávať z dvoch základov, ovocná zložka musí pozostavať z celých višní, a koláču nesmie chýbať čokoláda po okrajoch alebo čokoládová poleva.

Zdroj: tefal.at

Ingrediencie

Cesto

  • 6 veľkých vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 50 g kakaa
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Náplň

  • 500 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 % tuku)
  • 3-4 lyžice práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 500 g višní (čerstvé alebo kompótované)
  • 200 g višňového džemu
  • 3 lyžice kirsch (čerešňového likéru, voliteľné)
  • Strúhaná čokoláda alebo čokoládové hobliny (na ozdobu)
  • Višne so stopkami (na ozdobu, voliteľné)

Postup

  • Predhrej rúru na 180 °C. Priprav si tortovú formu s priemerom 22-24 cm, vymasti ju maslom a dno vylož papierom na pečenie.
  • V miske vyšľahaj vajcia s cukrom na vysokých otáčkach, kým nevznikne svetlá a nadýchaná pena (približne 5-7 minút).
  • V inej miske zmiešaj múku, kukuričný škrob, kakao, prášok do pečiva a soľ. Suché ingrediencie jemne preosi cez sitko do vyšľahaných vajec a opatrne premiešaj, aby sa nezredukoval objem cesta.
  • Nalej cesto do pripravenej formy a peč v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo kým špajdľa vložená do stredu koláča nevyjde čistá. Nechaj cesto úplne vychladnúť a potom ho pozdĺžne rozrež na 2-3 vrstvy.
  • V miske vyšľahaj smotanu na šľahanie s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom do tuhej konzistencie. Ulož do chladničky.
  • Ak používaš kompótované višne, sceď ich a odlož šťavu. Ak máš čerstvé višne, vypeckuj ich. Niekoľko višní si môžeš odložiť na ozdobu.
  • Ak chceš tortu zvláčniť, každý plát cesta môžeš pokropiť kirschom alebo šťavou z višňového kompótu.
  • Na prvý plát cesta natri tenkú vrstvu višňového džemu, potom rozotri vrstvu šľahačky a rovnomerne rozlož višne. Prikry ďalším plátom cesta a postup zopakuj.
  • Na vrchnú vrstvu cesta natri zvyšnú šľahačku a boky torty. Ozdob čokoládovými hoblinami, zvyšnými višňami a prípadne čerstvými višňami so stopkami.
  • Nechaj tortu v chladničke najmenej 2-3 hodiny, aby sa chute spojili a krém stuhol. Podávaj vychladenú, nakrájanú na jednotlivé porcie.

Titulka