Ruža je symbol lásky, súcitu aj smútku

Ruža je vo všeobecnosti najznámejší a jedným z najobľúbenejších kvetov. Ruže sú uctievané po celé desaťročia.

Ruža

Podľa historických záznamov pochádzajú z Číny a boli vyšľachtené pred viac ako 5000 rokmi. Ruža je považovaný za nadčasový symbol lásky, úcty, viery, krásy, rovnováhy, vášne, múdrosti, oddanosti, zmyselnosti. Okrem ruží, ktoré si dnes môžete bežne kúpiť, sú populárne aj tetovania s ich motívom.

Ruža bola v minulosti spájaná aj s numerológiou. Počas renesancie sa stala symbolom znovuzrodenia a obnovy. V alchýmii bola považovaná za symbol univerzálneho chápania a poriadku. V slobodomurárstve bola chápaná ako princíp lásky, života a svetla. V mytológii bola spájaná s bohyňou lásky Afroditou. V kresťanstve sa hovorí, že na mieste Kristovej smrti vyrástol ružový ker. V stredoveku kresťania spájali päť okvetných lístkov ruže s piatimi ranami Krista.

Zdroj: wallpapercave.com

Neskôr bola spájaná s Pannou Máriou a nakoniec bola spájaná so symbolom krvi mučeníkov. V tarote je považovaný za symbol rovnováhy a tŕne predstavujú obranu. V starovekom Grécku a Ríme ju spájali s bohyňami Afroditou a Venušou. Existuje viac ako 100 druhov ruží, vo všeobecnosti ide o symbol lásky, súcitu a smútku, jej ovocím je šípka, tá ma zvyčajne červenú, tmavočervenú až čiernu farbu.

Červená ruža vyjadruje romantickú lásku.

Ružová ruža je symbolom poďakovania, potešením pre priateľov.

Biela ruža vyjadruje dokonalú krásu. Slúžia na preukázanie rešpektu, je vhodným darom pre milované osoby.

Oranžová ruža sú výborným spôsobom na poďakovanie, gratulácie, ale aj spôsobom ako vášnivo vyjadriť lásku.

Žltá ruža je symbolom ospravedlnenia, pohody a šťastia.

Titulka