Anglické raňajky

Anglické raňajky, známe aj ako "full English breakfast," sú tradičným britským jedlom, ktoré sa vyznačuje bohatou a rozmanitou paletou ingrediencií.

Anglické raňajky

Anglické raňajky, je typ raňajok, ktoré sa zvyčajne skladá z rôznych druhov mäsa, vajec, fazule a pečiva. Cieľom je poskytnúť vyvážené, výživné a energetické raňajky, ktoré dokážu zasýtiť na celý deň.

Ingrediencie sú často pripravované na panvici alebo grile, čo prispieva k ich typickej chuti a textúre. Základné zloženie anglického raňajkového menu zahŕňa smažené vajcia, klobásy, slaninu, pečené fazule v paradajkovej omáčke, grilované paradajky, pečené huby a praženicu.

Ďalšie doplnky môžu obsahovať čierny puding (black pudding) a biele pudingy (white pudding). Zvyčajne sa podáva s toastom alebo čerstvým chlebom, niekedy aj s džemom alebo maslom. Cena anglického raňajkového menu sa líši podľa reštaurácie, ale v priemere sa pohybuje okolo 10 až 15 eur.

Ingrediencie

  • 2 veľké vajcia
  • 2 klobásy
  • 4 plátky slaniny
  • 1 šálku pečených fazúľ v paradajkovej omáčke
  • 2 stredne veľké paradajky, prekrojené
  • 1 šálku grilovaných húb
  • 2 plátky čierneho pudingu
  • 2 plátky bieleho pudingu
  • 4 plátky toastového chleba

Zdroj: recipepes.com

Postup začína grilovaním alebo smažením slaniny a klobás na panvici, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.

Na tej istej panvici sa pripravujú aj plátky čierneho a bieleho pudingu, ktoré sú opekané až do chrumkavej textúry. Potom sa na panvici pripravia vajcia podľa preferencie (smažené alebo miešané) a grilujú sa paradajky a huby. Fazuľa sa zohrieva v samostatnom hrnci.

Na konci sa pripravia toasty alebo pečivo, ktoré môžu byť potreté maslom alebo podávané s džemom. Výsledkom je vydarené anglické raňajky, ktoré je možné vychutnať čerstvé a teplé, buď v reštaurácii alebo doma. Tento tradičný britský pokrm je obľúbený pre svoj bohatý obsah a plnú chuť, ktorá ponúka pestrú škálu chutí a textúr. Pre tých, ktorí chcú zažiť autentickú britskú raňajkovú kultúru, je anglické raňajky ideálnou voľbou.

Titulka