Beef Wellington

História Beef Wellington siaha až do 19. storočia a je spojená s vojvodom Wellingtonom, ktorý slúžil v armáde počas napoleonských vojen.

Beef Wellington

Legenda hovorí, že po návrate z víťaznej bitky sa vojvoda túžil podeliť s vojenskými úspechmi s nejakým výnimočným jedlom. Beef Wellington je výnimočné a prestížne jedlo, ktoré šetrí výnimočným spôsobom spojenie chutí, textúr a luxusu.

Táto jedinečná pochúťka sa stala kulinárskou legendou a skutočnou showstopperom na prestížnych stoloch po celom svete. Beef Wellington je komplexné jedlo, ktoré vyžaduje precízne zvolené ingrediencie a šikovné kuchárske umenie.

Základom je kvalitné kúsky hovädzieho mäsa, obvykle stredného stehna alebo filetu, ktoré sú osolené, poprášené čiernym korením a potom rýchlo opečené, aby sa zachovala šťavnatosť mäsa.

Následne sa mäso obalí v pláte listového cesta, ktoré predtým môže byť potreté horčicou a obložené šunkou a duxelles, zmesou húb, cesnaku a bylín. Celý balíček je potom pečený do zlatista a podávaný v rezaných porciách, odkrývajúc vnútornú dokonalosť mäsa.

Domáca príprava Beef Wellington môže pôsobiť ako kulinársky výzva, ale výsledok stojí za to. Kvalitné suroviny, trpezlivá príprava a presné dodržiavanie receptu sú kľúčovými faktormi na dosiahnutie tej pravej chuťovej extázy.

Zdroj: jessicagavin.com

Moderné prístupy

S postupom času sa Beef Wellington stal objektom experimentovania a reinterpretácie v kuchyniach po celom svete. Kuchári pridávajú svoje vlastné variácie, prispôsobujú jedlo podľa sezóny alebo inovujú v spôsoboch prípravy.

Niektoré moderné verzie Beef Wellington môžu obsahovať iné druhy mäsa, ako napríklad jahňacie, alebo alternatívne plnivá, čo pridáva jedinečné kulinárske rozmer. Beef Wellington nie je len jedlom pre domáce kuchyne, ale aj symbolom luxusu v mnohých renomovaných reštauráciách.

Slávne jednotky v celebritách kuchyne často predstavujú svoje vlastné verzie Beef Wellington, čím tento klasický recept dostáva nový život a slávu.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho filetu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 350 g listového cesta (čerstvého alebo rozmrazeného)
  • 200 g plátkovanej šunky alebo parmy
  • 500 g húb (napríklad žampióny), jemne nasekaných
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžičky horčice
  • 1 vajce (na potretie)

Postup

  1. Filet osolíme a opepříme podľa chuti.
  2. Rozohrejeme panvicu s olejom na stredne vysokú teplotu.
  3. Filet rýchlo opečieme z každej strany, aby vonkajšok zatvoril šťavnaté vnútro. Necháme vychladnúť.
  4. V tej istej panvici pridáme nasekané huby a cesnak. Orestujeme, kým voda z húb úplne nevyparí. Ochutíme soľou, korením a pridáme horčicu. Necháme vychladnúť.
  5. Na pomúčenom povrchu rozvaľkáme listové cesto na veľkosť, ktorá pokryje filet.
  6. Na stred cesta dáme plátek šunky alebo parmazánu, potom vrstvu húb a nakoniec položíme opečený filet.
  7. Cesto zavineme tak, aby bolo mäso úplne obalené. Zbytočné časti odrežeme.
  8. Vajce rozšľaháme a potrieme ním povrch cesta, čo dodá krásnu zlatistú farbu.
  9. Predhrejeme rúru na 200 °C.
  10. Beef Wellington dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 25-30 minút, kým cesto nezíská peknú zlatohnedú farbu.

Titulka