Bublanina

Bublanina je sladký koláč, doplnený ovocím zvyčajne čerešňami, broskyňami, marhuľami, ríbezľami, rebarborou, či iným druhom bobuľového ovocia.  

Bublanina

Jeho príprava spočíva v príprave cesta, ktoré sa naleje do pekáča obloží ovocím a pečie v rúre. V skratke bublanina je ovocie upečenie v jemnej piškóte, ide o typický dezert pochádzajúci z Českej republiky. Je veľmi častým druhom zákusku aj na Slovensku.

Recept je veľmi jednoduchý a pripravuje sa zmiešaním múky, cukru, vajec, masla, oleja, prášku do pečiva, vanilkového cukru, vanilkového extraktu, citrónovej kôry a mlieka.

Podľa spôsobu prípravy sa recept môže odlišovať.

Rozdiel je možné vidieť ak sa všetky ingrediencie zmiešajú spolu v jednej miske, alebo v spôsobe príprave kedy najprv zmiešame všetky suché ingrediencie a následne ich spojiť s mokrými prísadami.

Existuje aj postup kedy sa bielka vyšľahajú na sneh, ktorý je možné zmiešať do nadýchanejšieho cesta. Cesto sa nakoniec preleje na vymastený plech, ktorý vopred poprášime múkou a čerstvým ovocím na povrchu cesta. Ak sa koláč pečie v zime je možné použiť aj mrazené ovocie, alebo ovocie z konzervy. Najmä v zime je tak vhodné použiť čerešne, višne, maliny, slivky, broskyne, marhule, alebo mrazenú lesnú zmes.

Zdroj: farby-chute-vone.blogspot.com

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 100 ml mlieka
  • Štipka soli
  • Ovocie podľa výberu (čerešne, jahody, marhule, slivky, maliny)
  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu (alebo papier na pečenie)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

  • Predhrej rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev). Priprav si plech (približne 30×40 cm), vymasti ho maslom a vysyp múkou, alebo použij papier na pečenie.
  • V miske vyšľahaj vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny (asi 3-5 minút), až kým hmota nezíska svetlú farbu a nebude nadýchaná.
  • Do vaječnej zmesi postupne vmiešaj polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Pomaly pridávaj olej a mlieko, a miešaj, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto rovnomerne nalej na pripravený plech. Na vrch cesta rovnomerne rozlož umyté a osušené ovocie. Ovocie môžeš jemne zatlačiť do cesta, aby sa počas pečenia nepotopilo príliš hlboko.
  • Peč v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým povrch bublaniny nezíska zlatistú farbu a špajdľa vložená do cesta nevyjde čistá.
  • Nechaj bublaninu mierne vychladnúť na plechu. Potom ju môžeš nakrájať na jednotlivé porcie a pred podávaním posypať práškovým cukrom.

Titulka