Jeho príprava spočíva v príprave cesta, ktoré sa naleje do pekáča obloží ovocím a pečie v rúre. V skratke bublanina je ovocie upečenie v jemnej piškóte, ide o typický dezert pochádzajúci z Českej republiky. Je veľmi častým druhom zákusku aj na Slovensku.
Recept je veľmi jednoduchý a pripravuje sa zmiešaním múky, cukru, vajec, masla, oleja, prášku do pečiva, vanilkového cukru, vanilkového extraktu, citrónovej kôry a mlieka.
Podľa spôsobu prípravy sa recept môže odlišovať.
Rozdiel je možné vidieť ak sa všetky ingrediencie zmiešajú spolu v jednej miske, alebo v spôsobe príprave kedy najprv zmiešame všetky suché ingrediencie a následne ich spojiť s mokrými prísadami.
Existuje aj postup kedy sa bielka vyšľahajú na sneh, ktorý je možné zmiešať do nadýchanejšieho cesta. Cesto sa nakoniec preleje na vymastený plech, ktorý vopred poprášime múkou a čerstvým ovocím na povrchu cesta. Ak sa koláč pečie v zime je možné použiť aj mrazené ovocie, alebo ovocie z konzervy. Najmä v zime je tak vhodné použiť čerešne, višne, maliny, slivky, broskyne, marhule, alebo mrazenú lesnú zmes.
Zdroj: farby-chute-vone.blogspot.com
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
- 100 ml mlieka
- Štipka soli
- Ovocie podľa výberu (čerešne, jahody, marhule, slivky, maliny)
- Maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu (alebo papier na pečenie)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Predhrej rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev). Priprav si plech (približne 30×40 cm), vymasti ho maslom a vysyp múkou, alebo použij papier na pečenie.
- V miske vyšľahaj vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny (asi 3-5 minút), až kým hmota nezíska svetlú farbu a nebude nadýchaná.
- Do vaječnej zmesi postupne vmiešaj polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Pomaly pridávaj olej a mlieko, a miešaj, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto rovnomerne nalej na pripravený plech. Na vrch cesta rovnomerne rozlož umyté a osušené ovocie. Ovocie môžeš jemne zatlačiť do cesta, aby sa počas pečenia nepotopilo príliš hlboko.
- Peč v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým povrch bublaniny nezíska zlatistú farbu a špajdľa vložená do cesta nevyjde čistá.
- Nechaj bublaninu mierne vychladnúť na plechu. Potom ju môžeš nakrájať na jednotlivé porcie a pred podávaním posypať práškovým cukrom.