Najväčší dopyt je po tmavých čerešniach. Zrelé čerešne sú veľmi krehké a majú tenkú šupku. Pri silnejšom vetre alebo daždi môžu rýchlo popraskať. Najlepšie čerešne pochádzajú z domácich záhrad, pretože vieme že neobsahujú chemikálie z postrekov.
Výborné sú aj od pestovateľov z domácej produkcie. Ovocie z dovozu je často ošetrované chemicky a pôda môže byť taktiež kontaminovaná. Čerešne z dovozu môžu byť ošetrované aj kozmetickými prípravkami pre zlepšenie vzhľadu, alebo ošetrené prípravkami proti plesniam a hubovým ochorením.
Pôvodne divo rastúci strom má dnes desiatky odrôd. Pri dlhodobej konzumácii čerešní sa nám zníži obsah kyseliny močovej v krvi. Tým sa nám znižuje rizikom dny. Antokyanáty, rastlinné farbivá, spolu v kombinácií s vitamínom C a zinkom premieňajú stavebné jednotky bielkovín na pevnú sieť kolagénových pružných vlákien.
To spôsobuje regeneráciu väzivového tkaniva. Okrem toho neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov, škodlivé enzýmy, ktoré zapríčiňujú starnutie pleti. Antokyanáty zmierňujú zápaly. Tieto vlastnosti čerešní sú dôkazom prírodnej liečivej sily pri zápaloch, paradentóze a artritíde.
Zdroj: presovsky-vecernik.sk
Zdravie
Obsahuje taktiež vitamín C a kyselinu listovú. Majú vysoký obsah vápnika, ktorý dodáva silu kostiam, zubom a má blahodarný účinok na správnu funkciu nervov. Železo v čerešniach pomáha pri krvotvorbe a draslík je skvelý pre výživu buniek a odvodnenie. Čerešne i višne dozrievajú od mája do augusta a do obchodov sa dostávajú po zbere alebo v mrazenom stave.
V dobe kedy naša pečeň znáša väčšiu záťaž ako kedykoľvek v histórii a bojuje s toxínmy, práve čerešne dokážu revitalizovať tento orgán. Sú čističom organizmu revitalizujú a omladzujú.
Účinky
Čerešne podporujú činnosť hemoglobínu a majú protirakovinové účinky. Dokážu zoceliť myseľ tým, že vyčistia črevá. Veľmi dobre pomáhajú pri chudnutí. Majú vplyv aj na čistotu močového mechúra a pomáhajú pri zmiernení kŕčov. Medzi ďalšie symptómy kedy čerešne dokážu pomôcť sú napríklad krvácanie z nosa, zubov, malátnosti, závraty, nepokoj, bolesť v hrudi, kašeľ, potravinové alergie, únava, zápach z úst, výpadky pamäti, bolesti chrbta, otrava krvi a iné.
Čerešne sú skvelou voľbou pri pečení koláčov, dezertov, nákypov, zákuskov, zmrzliny. V zime sa výborne hodia v zaváranom stave. Biologické látky v čerešniach viažu na seba škodliviny a organizmus ich dokáže vylúčiť. Čerešne dokážu upraviť trávenie, odstrániť zápchu, aj detoxikovať organizmus.
Čerešne nie sú vhodné na dlhé skladovanie. Kôstky obsahujú kyanovodík no ak ich zjeme v malom množstve nemusíme sa ničoho obávať.