Čokoládové cupcakes

Tieto malé dobroty nie sú len koláčiky, sú to kúsky neba, ktoré sa rozplývajú v ústach a nesú so sebou sladkú radosť.

Cupcake

Na ceste k dokonalým čokoládovým cupcakes je dôležité začať s kvalitnými surovinami. Hladká múka, čerstvé vajcia, pravé kakao a plnotučné mlieko vytvoria základ, ktorým vaše cupcakes získajú jedinečnú textúru a bohatú chuť.

Ingrediencie

Cesto

  • 1 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky horúcej vody
  • 1/2 šálky mäkkého masla
  • 1 šálka cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky mlieka

Glazúra

  • 200 g tmavej čokolády
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 2 lyžice masla

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte formičky na muffiny s papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu a štipku soli.
  3. V malej miske rozpustite kakaový prášok v horúcej vode a nechajte ho vychladnúť.
  4. V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom, potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým nezískate krémovú konzistenciu.
  5. Postupne pridávajte kakaovú pastu do cesta a striedavo pridávajte suché zložky, začínajúc a končiac múkou. Prilievajte mlieko postupne a dobre premiešajte.
  6. Rozdelte cesto do formičiek na muffiny tak, aby boli napoly plné.
  7. Pečte v predhriatej rúre 18-20 minút, alebo kým cupcakes nebudú pevné a špáratko v strede nevyjde suché.
  8. Počas pečenia pripravte glazúru. Roztopte tmavú čokoládu vo vodnej lázni alebo v mikrovlnnej rúre, pridajte smotanu na šľahanie a maslo. Miešajte, kým nevznikne hladká poleva.
  9. Nechajte cupcakes vychladnúť a následne nalejte čokoládovú polevu na vrchol každého koláčika.
  10. Podľa vlastnej kreativity ozdobte cupcakes orechmi, čokoládovými čipsami alebo farebnými posypkami. Nechajte polevu ztuhnúť a s radosťou podávajte!

Titulka