Na ceste k dokonalým čokoládovým cupcakes je dôležité začať s kvalitnými surovinami. Hladká múka, čerstvé vajcia, pravé kakao a plnotučné mlieko vytvoria základ, ktorým vaše cupcakes získajú jedinečnú textúru a bohatú chuť.
Ingrediencie
Cesto
- 1 1/2 šálky hladkej múky
- 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky kakaového prášku
- 1/2 šálky horúcej vody
- 1/2 šálky mäkkého masla
- 1 šálka cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3/4 šálky mlieka
Glazúra
- 200 g tmavej čokolády
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C a pripravte formičky na muffiny s papierovými košíčkami.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu a štipku soli.
- V malej miske rozpustite kakaový prášok v horúcej vode a nechajte ho vychladnúť.
- V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom, potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým nezískate krémovú konzistenciu.
- Postupne pridávajte kakaovú pastu do cesta a striedavo pridávajte suché zložky, začínajúc a končiac múkou. Prilievajte mlieko postupne a dobre premiešajte.
- Rozdelte cesto do formičiek na muffiny tak, aby boli napoly plné.
- Pečte v predhriatej rúre 18-20 minút, alebo kým cupcakes nebudú pevné a špáratko v strede nevyjde suché.
- Počas pečenia pripravte glazúru. Roztopte tmavú čokoládu vo vodnej lázni alebo v mikrovlnnej rúre, pridajte smotanu na šľahanie a maslo. Miešajte, kým nevznikne hladká poleva.
- Nechajte cupcakes vychladnúť a následne nalejte čokoládovú polevu na vrchol každého koláčika.
- Podľa vlastnej kreativity ozdobte cupcakes orechmi, čokoládovými čipsami alebo farebnými posypkami. Nechajte polevu ztuhnúť a s radosťou podávajte!