Curry

Curry je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších jedál na svete, známy pre svoju bohatú chuť a všestrannosť.

Curry

Curry je unikátny pokrm má svoje korene v indickej kuchyni, kde sa stal základom mnohých tradičných jedál.

Jeho popularita sa rýchlo rozšírila do rôznych krajín, čím sa stal globálnym kulinárskym fenoménom.

Pôvod

Curry má hlboké korene v indickej kuchyni, kde sa používanie korenín datuje tisíce rokov dozadu.

Pôvodne neexistovala jednotná „curry“ receptúra; namiesto toho sa používalo množstvo rôznych kombinácií korenín a ingrediencií, ktoré sa líšili región od regiónu.

Termín „curry“ bol zavedený Britmi počas koloniálneho obdobia v Indii. Slovo pochádza z tamilského slova „kari“, ktoré znamená „omáčka“ alebo „pokrm“.

Briti začali používať tento termín na opis rôznych indických korenistých jedál a po návrate domov ho začlenili do svojej kuchyne.

Zdroj: leannemoore.ie

Variácie

  • Indické Curry: Môže byť založené na jogurte, kokosovom mlieku alebo paradajkovej omáčke. Obľúbené varianty zahŕňajú Tikka Masala, Vindaloo a Korma.
  • Thajské Curry: Tieto curry sú známe svojou krémovosťou a jemne sladkými tónmi, často obsahujú kokosové mlieko a čerstvé bylinky ako bazalku a citrónovú trávu. Medzi populárne thajské curry patrí Green Curry a Red Curry.
  • Japonské Curry: Japonské curry je sladšie a menej pikantné ako indické alebo thajské verzie. Je často podávané s ryžou a zeleninou.

Ingrediencie

  • 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná), nakrájaného na kúsky
  • 2 stredne veľké cibule, nasekané
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 palec čerstvého zázvoru, nastrúhaný
  • 2-3 lyžice curry prášku (prispôsobte podľa chuti)
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletého kmínu
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
  • 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá koriandrová vňať na ozdobenie
  • Rýža alebo chlieb na podávanie

Postup

  1. Nakrájajte kuracie mäso na malé kúsky. Nasekajte cibuľu, cesnak a zázvor.
  2. Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejte olej na stredne vysokej teplote.
  3. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút).
  4. Pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor a smažte ďalšie 2 minúty, kým sa neuvoľní ich aróma.
  5. Do panvice pridajte curry prášok, kurkumu, koriander a kmín. Miešajte 1-2 minúty, aby sa koreniny dobre rozložili a začali voňať.
  6. Pridajte kuracie kúsky do panvice a dobre premiešajte, aby sa mäso pokrylo koreninami. Smažte, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút).
  7. Pridajte drvené paradajky a kokosové mlieko. Premiešajte a priveďte k varu.
  8. Znížte teplotu a nechajte curry jemne variť 20-25 minút, kým sa kuracie mäso neprevarí a omáčka nezhustne.
  9. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
  10. Podávajte horúce, ozdobené čerstvou koriandrovou vňaťou. Curry je skvelé s uvarenou ryžou alebo s chlebom, ako je naan.

Curry má významné miesto v mnohých kultúrach. V Indii je základom každodenného jedla a symbolizuje rozmanitosť a bohatstvo indickej kuchyne.

V Británii sa curry stalo populárnym a často je súčasťou tradičného britského jedla.

V Japonsku je curry súčasťou populárneho „kare-raisu“ (curry rice), ktorý je obľúbeným jedlom v domácnostiach i reštauráciách.

Titulka