Curry je unikátny pokrm má svoje korene v indickej kuchyni, kde sa stal základom mnohých tradičných jedál. Jeho popularita sa rýchlo rozšírila do rôznych krajín, čím sa stal globálnym kulinárskym fenoménom.
Pôvod
Curry má hlboké korene v indickej kuchyni, kde sa používanie korenín datuje tisíce rokov dozadu.
Pôvodne neexistovala jednotná „curry“ receptúra; namiesto toho sa používalo množstvo rôznych kombinácií korenín a ingrediencií, ktoré sa líšili región od regiónu. Termín „curry“ bol zavedený Britmi počas koloniálneho obdobia v Indii. Slovo pochádza z tamilského slova „kari“, ktoré znamená „omáčka“ alebo „pokrm“.
Briti začali používať tento termín na opis rôznych indických korenistých jedál a po návrate domov ho začlenili do svojej kuchyne.
Variácie
- Indické Curry: Môže byť založené na jogurte, kokosovom mlieku alebo paradajkovej omáčke. Obľúbené varianty zahŕňajú Tikka Masala, Vindaloo a Korma.
- Thajské Curry: Tieto curry sú známe svojou krémovosťou a jemne sladkými tónmi, často obsahujú kokosové mlieko a čerstvé bylinky ako bazalku a citrónovú trávu. Medzi populárne thajské curry patrí Green Curry a Red Curry.
- Japonské Curry: Japonské curry je sladšie a menej pikantné ako indické alebo thajské verzie. Je často podávané s ryžou a zeleninou.
Ingrediencie
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná), nakrájaného na kúsky
- 2 stredne veľké cibule, nasekané
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 palec čerstvého zázvoru, nastrúhaný
- 2-3 lyžice curry prášku (prispôsobte podľa chuti)
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletého kmínu
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
- 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá koriandrová vňať na ozdobenie
- Rýža alebo chlieb na podávanie
Postup
- Nakrájajte kuracie mäso na malé kúsky. Nasekajte cibuľu, cesnak a zázvor.
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejte olej na stredne vysokej teplote.
- Pridajte nasekanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút).
- Pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor a smažte ďalšie 2 minúty, kým sa neuvoľní ich aróma.
- Do panvice pridajte curry prášok, kurkumu, koriander a kmín. Miešajte 1-2 minúty, aby sa koreniny dobre rozložili a začali voňať.
- Pridajte kuracie kúsky do panvice a dobre premiešajte, aby sa mäso pokrylo koreninami. Smažte, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút).
- Pridajte drvené paradajky a kokosové mlieko. Premiešajte a priveďte k varu.
- Znížte teplotu a nechajte curry jemne variť 20-25 minút, kým sa kuracie mäso neprevarí a omáčka nezhustne.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
- Podávajte horúce, ozdobené čerstvou koriandrovou vňaťou. Curry je skvelé s uvarenou ryžou alebo s chlebom, ako je naan.
Curry má významné miesto v mnohých kultúrach. V Indii je základom každodenného jedla a symbolizuje rozmanitosť a bohatstvo indickej kuchyne. V Británii sa curry stalo populárnym a často je súčasťou tradičného britského jedla.
V Japonsku je curry súčasťou populárneho „kare-raisu“ (curry rice), ktorý je obľúbeným jedlom v domácnostiach i reštauráciách.
Titulka