Hrozno je základná ľudská potravina už 8000 rokov

Hrozno by sa nemalo mylne považovať za ovocie s príliš vysokým obsahom sacharidov, cukru, či kalórii.

Hrozno

Hrozno je v prvom rade kvalitné ovocie. Bobule hrozna vyžadujú veľa slnka. V lete a začiatkom jesene prijímajú najviac výživových látok a vytvárajú tak látky na posilnenie semien. Zrelé hrozno je často vyhľadávanou potravou vtákov pred prichádzajúcim dlhým zimným obdobím.

Rovnako je dôležitým zdrojom aj pre ľudský organizmus. Vinič pochádza z južných krajín. Hrozno v obchodoch sa najčastejšie dováža zo Stredomoria.

U nás je hlavnou oblasťou pre pestovanie viniča slnečná strana Malých Karpát a niektoré oblasti južného a východného Slovenska. Regióny s chladnejším podnebím mu veľmi nevyhovujú.

Rovnako ako banány, podporuje celkové zdravie v tej najvyššej miere. Typické pre hrozno nie je ani tak sladká chuť ako trpkosť, z ktorej pramenia liečivé vlastnosti. Trpkosť ovocia zapríčiňujú fytochemikálie, tie sú dôležité pre správnu činnosť obličiek. Hrozno je taktiež považované za najlepšie obličkové sérum.

Fytochemikálie sa viažu na odpadové látky v tele, ktoré obličky filtrujú. Rovnako ako čerešne aj hrozno má tú vlastnosť, že dokáže čistiť pečeň. Má pozitívne účinky na trávenie. Antioxidanty ako malvidín a iné antokyaníny, ktoré vytvárajú v ovocí modrú, čiernu, tmavočervenú a fialovú farbu, dodávajú hroznu silu bojovať a pôsobiť ako prevencia proti rakovine.

Zdroj: pinterest.cl

Hrozno pomáha odstraňovať únavu má na to priamy vplyv pôsobenia vitamínu B. Ten pôsobí na metabolizmus tvorbou sacharidov podporujúcich mozgovú činnosť. Fruktóza v bobuliach dvíha hladinu cukru v krvi. Najčastejšou príčinou únavy je práve nízka hladina cukru v krvi. V krvi zvyšuje hladinu oxidu dusnatého, čo zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.

Hrozno je teda ovocím, ktoré znižuje predpoklad infarktu. Je klasifikované aj ako preháňadlo, pretože obsahuje organické kyseliny, cukor, celulózu. Zmierňuje chronickú zápchu, pôsobí odvodňujúco, detoxikačne, čistí črevá aj žalúdok. Hrozno možno využiť aj ako liek na astmu.

Jeho hydratačná sila je vysoká, zvyšuje vlhkosť prítomnú v pľúcach a znižuje záchvaty astmy. Flavonoidy a antioxidanty v hrozne bojujú v tele s voľnými radikálmi, ktoré vedú k rozvoju šedého zákalu. Takže konzumáciou hrozna si sami chránite svoj zrak. Hroznová šťava je dôležitým liečivom na migrénu.

Hrozno obsahuje vysokú hladinu vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A, dodáva podporu mnohým orgánom a rovnako tak aj imunitnému systému. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú hrozno je menej pravdepodobné, že sa prechladia, alebo u nich dôjde k iným zdravotným ťažkostiam.  

Titulka