Táto trojkombinácia duseného bravčového mäsa, domácej knedle a dusenej kapusty sa teší obľube nielen v rodinách, ale aj v reštauráciách, kde patrí medzi stálice ponuky. V jedinom tanieri sa spája sýtosť, chuť domova a nostalgická spomienka na nedeľné obedy u babičky.
Jedlo je symbolom stredoeurópskej kuchyne, kde sa bravčové mäso pripravuje najčastejšie pomalým pečením alebo dusením, aby bolo šťavnaté a jemné. Kapusta, ktorá môže byť biela alebo červená, dodáva kyslosť a sviežosť. No a nadýchaná knedľa je ideálnym spôsobom, ako vsiaknuť omáčku a dotvoriť celkový chuťový zážitok.
🧾 Recept na knedlo-vepřo-zelo
Ingrediencie
Na bravčové mäso:
- 800 g bravčovej plece alebo krkovičky
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL sladkej papriky
- 1 ČL kmínu
- Soľ, čierne korenie
- 2 PL oleja
- 200 ml vývaru alebo vody
Na kapustu:
- 500 g kyslej kapusty (alebo dusenej bielej kapusty)
- 1 cibuľa
- 1 PL bravčovej masti alebo oleja
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL cukru
- 1 ČL kmínu
- Soľ, korenie, bobkový list
- Podľa potreby voda alebo vývar
Na knedľu:
- 500 g polohrubej múky
- 1/2 kocky droždia (cca 21 g)
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- cca 250 ml mlieka
- 1 PL oleja
Postup
- Bravčové mäso nakrájame na väčšie kocky, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a paprikou. Na rozpálenom oleji ho zprudka opečieme z každej strany. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, chvíľu orestujeme. Podlejeme vývarom alebo vodou, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
- Na tuku orestujeme cibuľu dosklovita, pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať. Prisypeme kapustu, podlejeme vodou, ochutíme kmínom, bobkovým listom, soľou a korením. Varíme cca 30 minút. Nakoniec zaprášime múkou, necháme prevrieť a odstavíme.
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, soľ, vajce, olej a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť približne 45 minút. Potom vytvarujeme 2–3 knedle, necháme ešte chvíľu podkysnúť a varíme vo vriacej osolenej vode cca 20 minút. Po vytiahnutí prepichneme ihlou, aby unikla para.
Na tanier najskôr uložíme plátky alebo kúsky mäsa, pridáme kopček teplej kapusty a pár plátkov nakrájanej knedle. Mäsovú šťavu môžeme ešte preliať cez knedľu. Ideálne je podávať s pohárom českého alebo slovenského piva.
Knedlo-vepro-zelo nie je len jedlo – je to kultúrna ikona a dôkaz toho, že v jednoduchosti je skrytá krása. Doma pripravený podľa poctivého receptu chutí vždy najlepšie a poteší každého milovníka tradičnej kuchyne.