Knedlo vepřo zelo – Československá klasika

Knedlo-vepro-zelo je jedným z najtypickejších pokrmov, ktoré si väčšina ľudí okamžite spojí s tradičnou českou alebo slovenskou kuchyňou.

Knedlo vepřo zelo je jedným z najobľúbenejších a najznámejších jedál československej kuchyne. Táto klasika pozostáva z troch hlavných ingrediencií: pečeného bravčového mäsa (zelo), knedlíkov a kyslej kapusty. Ide o výdatné jedlo, ktoré sa tradične podáva pri rôznych slávnostiach, rodinných oslavách alebo v hospodách. Chutné kombinácie mäsa, kapusty a knedlíkov sú vynikajúcim príkladom bohatstva a srdcovej povahy českej a slovenskej kuchyne.

Táto trojkombinácia duseného bravčového mäsa, domácej knedle a dusenej kapusty sa teší obľube nielen v rodinách, ale aj v reštauráciách, kde patrí medzi stálice ponuky. V jedinom tanieri sa spája sýtosť, chuť domova a nostalgická spomienka na nedeľné obedy u babičky.

Jedlo je symbolom stredoeurópskej kuchyne, kde sa bravčové mäso pripravuje najčastejšie pomalým pečením alebo dusením, aby bolo šťavnaté a jemné. Kapusta, ktorá môže byť biela alebo červená, dodáva kyslosť a sviežosť. No a nadýchaná knedľa je ideálnym spôsobom, ako vsiaknuť omáčku a dotvoriť celkový chuťový zážitok.

🧾 Recept na knedlo-vepřo-zelo

Ingrediencie

Na bravčové mäso:

  • 800 g bravčovej plece alebo krkovičky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sladkej papriky
  • 1 ČL kmínu
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 PL oleja
  • 200 ml vývaru alebo vody

Na kapustu:

  • 500 g kyslej kapusty (alebo dusenej bielej kapusty)
  • 1 cibuľa
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL kmínu
  • Soľ, korenie, bobkový list
  • Podľa potreby voda alebo vývar

Na knedľu:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1/2 kocky droždia (cca 21 g)
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • cca 250 ml mlieka
  • 1 PL oleja

Postup

  • Bravčové mäso nakrájame na väčšie kocky, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a paprikou. Na rozpálenom oleji ho zprudka opečieme z každej strany. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, chvíľu orestujeme. Podlejeme vývarom alebo vodou, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
  • Na tuku orestujeme cibuľu dosklovita, pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať. Prisypeme kapustu, podlejeme vodou, ochutíme kmínom, bobkovým listom, soľou a korením. Varíme cca 30 minút. Nakoniec zaprášime múkou, necháme prevrieť a odstavíme.
  • Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, soľ, vajce, olej a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť približne 45 minút. Potom vytvarujeme 2–3 knedle, necháme ešte chvíľu podkysnúť a varíme vo vriacej osolenej vode cca 20 minút. Po vytiahnutí prepichneme ihlou, aby unikla para.

Na tanier najskôr uložíme plátky alebo kúsky mäsa, pridáme kopček teplej kapusty a pár plátkov nakrájanej knedle. Mäsovú šťavu môžeme ešte preliať cez knedľu. Ideálne je podávať s pohárom českého alebo slovenského piva.

Knedlo-vepro-zelo nie je len jedlo – je to kultúrna ikona a dôkaz toho, že v jednoduchosti je skrytá krása. Doma pripravený podľa poctivého receptu chutí vždy najlepšie a poteší každého milovníka tradičnej kuchyne.

Titulka