Krájanie

Krájanie zeleniny sa môže zdať ako jednoduchá úloha, no v skutočnosti existuje mnoho rôznych techník, ktoré môžete použiť na dosiahnutie rôznych výsledkov.

Krájanie

Naučiť sa krájať zeleninu rôznymi spôsobmi vám môže pomôcť pri varení rôznych jedál. Napríklad, ak chcete pripraviť rýchle a jednoduché jedlo, môžete zeleninu nakrájať na malé kúsky, aby sa rýchlejšie uvarila.

Ak chcete pripraviť elegantné jedlo, môžete zeleninu nakrájať na tenké plátky alebo do ozdobných tvarov. Krájanie zeleniny môže byť tiež zábavné a kreatívne. Experimentujte s rôznymi technikami a tvarmi, aby ste vytvorili jedlá, ktoré sú krásne aj chutné.

Julienne

  • Nakrájajte zeleninu na tenké plátky a potom ich nakrájajte na tenké prúžky.
  • Vhodná pre: mrkvu, cuketu, papriku, cibuľu.

Brunoise

  • Nakrájajte zeleninu na julienne a potom ju nakrájajte na malé kocky.
  • Vhodná pre: cibuľu, mrkvu, celer, zemiaky.

Batonnet

  • Nakrájajte zeleninu na tyčinky s prierezom cca 1 cm².
  • Vhodná pre: zemiaky, mrkvu, cuketu, petržlen.

Jardinière

  • Nakrájajte zeleninu na kocky s prierezom cca 1 cm².
  • Vhodná pre: mrkvu, petržlen, zeler, repu.

Allumette

  • Nakrájajte zeleninu na tenké plátky a potom ich nakrájajte na tenké špicaté tyčinky.
  • Vhodná pre: zemiaky, cibuľu.

Parmentier

  • Nakrájajte zeleninu na tenké plátky.
  • Vhodná pre: zemiaky, batáty, tekvicu.

Chiffonade

  • Nakrájajte zeleninu na tenké plátky a potom ich nakrájajte na tenké prúžky.
  • Vhodná pre: hlávkový šalát, kel, kapustu.

Tourné

  • Nakrájajte zeleninu do oválneho tvaru.
  • Vhodná pre: mrkvu, zemiaky, repu.

Titulka: Igor Miske