Krapfen, alebo šišky pochádzajú z Nemecka. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ich povrch je zlatistý, vyprážaný a chrumkavý, vo vnútri sú ľahké a mäkké.
Krapfen vznikli v 9. storočí a v nemeckých knihách sa objavili v 14. Storočí. Najčastejšie sa plnia džemom, pudingom, alebo sú po povrchu poprášené práškovým cukrom, alebo poliate čokoládou.
V minulosti bola ich výroba spojená s karnevalmi, oslavami, ktoré predchádzali pôstu. V Nemecku ich poznajú ako Berliner, v Poľsku sa volajú packi alebo krepel, v Maďarsku sú to fánk, na Slovensku sú to šišky a v Česku koblihy, v Slovinsku krofi, v južnej Európe – Chorvátsku, Bosne a Srbsku ich volajú krofne, v Rusku sú známe ako pyshki a vyrábajú ich podľa pôvodného receptu z roku 1960.
V Portugalsku sa plnia džemom a odtiaľ sa rozšírili až na Havaj. V Rumusku sa plnia lieskovými orechmi a volajú ich gogoase.
V južnom Tirolsku sú známe ako Bomboloni, v nemecky hovoriacich oblastiach sa uprednostňuje variant s džemom. V oblastiach s taliansky hovoriacim obyvateľstvom ich vyrábajú a plnia vanilkovým krémom.
V Grécku sa pripravujú z kysnutého cesta so škoricou a medom, zvyknú sa posypať glazovaným cukrom, alebo práškovým. Volajú ich loukoumades, majú tvar guličky alebo prstenca.
Zdroj: salepepe.it
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 1 balenie (7 g) sušeného droždia
- 250 ml mlieka
- 75 g masla (roztopeného)
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- (Voliteľné) 1/4 čajovej lyžičky citrónovej kôry
Plnka
- 200 g ovocného džemu (napr. maliny, jahody, slivky)
Posýpka
- 100 g práškového cukru
Vyprážanie
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový alebo repkový)
Postup
- V malej miske zahrej mlieko na izbovú teplotu. Pridaj sušené droždie a lyžicu cukru, premiešaj a nechaj stáť 5-10 minút, kým sa droždie začne peniť.
- V veľkej miske zmiešaj múku, zvyšný cukor, soľ a citrónovú kôru (ak používaš). Urob v strede jamku, kde pridaj peniaci kvások, roztopené maslo, vajcia a vanilkový extrakt. Miešaj, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevytvorí sa mäkké, pružné cesto.
- Cesto premiestni na jemne pomúčenú plochu a hnet 5-7 minút, kým nebude hladké a elastické. Umiestni ho do mierne naolejovanej misy, zakry utierkou alebo plastovou fóliou, a nechaj kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny, alebo kým sa cesto zdvojnásobí.
- Po vykysnutí cesto jemne premiešaj a rozvaľkaj na hrúbku asi 1 cm. Pomocou kruhovej formy alebo pohára (asi 7-8 cm v priemere) vykrajuj kruhy. Môžeš tiež použiť menšiu formu na vytvorenie menších krapfenov.
- Vykrojené kruhy umiestni na plech pokrytý papierom na pečenie, zakry a nechaj kysnúť ešte 30 minút.
- V hlbokej panvici alebo fritovacej nádobe zohrej dostatočné množstvo oleja na 170-180 °C.
- Opatrne vkladaj kysnuté kruhy do horúceho oleja (nepreplňuj panvicu) a vyprážaj 2-3 minúty z každej strany, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Pomocou sitka alebo pinzety ich vyber a nechaj odkvapkať na papierových utierkach.
- Po vychladnutí Krapfenov jemne narež hornú časť alebo použi cukrárske vrecko so špičkou, aby si naplnil Krapfenov ovocným džemom.
- Posyp Krapfen práškovým cukrom pred podávaním.
Najlepšie je ich konzumovať za tepla, no zvyknú sa skladovať pod vekom alebo uzatvorenou nádobou.