Lahodná pochúťka, Waffle

Waffle, tiež známe ako vafle, majú svoje korene v stredovekej Európe.

Waffle

Pôvodne boli waffle jednoduchým jedlom, pripravovaným medzi dvoma horúcimi kovovými platňami, ktoré neskôr nadobudli ikonickú textúru vďaka vzorom na týchto platniach.

Prvé zmienky o vafliach sa objavujú už v 9. storočí, kedy sa pripravovali ako obľúbené jedlo počas sviatkov a slávností.

Postupom času sa receptúra rozšírila do rôznych krajín, čo viedlo k vytvoreniu rôznych regionálnych variácií, ktoré dnes poznáme.

Druhy wafflov

Existuje niekoľko populárnych druhov vaflí, ktoré sa líšia nielen veľkosťou a tvarom, ale aj chuťou a textúrou. Belgické vafle sú známe svojou hrubšou štruktúrou a chrumkavosťou.

Majú hlboké jamky, ktoré sú ideálne na zadržanie polevy ako je šľahačka, ovocie či čokoláda. Americké vafle sú oproti belgickým tenšie a ľahšie, často sa podávajú ako súčasť raňajok spolu s maslom a sirupom.

Liege vafle, pochádzajúce z belgického mesta Liège, sú sladšie a hustejšie, s karamelizovaným povrchom vďaka pridanému perlitému cukru.

Zdroj: copymethat.com

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 3/4 šálky mlieka
  • 1/2 šálky rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Postup

  1. Zapnite vaflovač, aby sa predhrial.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
  3. V inej miske vyšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko, rozpustené maslo (alebo olej) a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
  4. Pomaly pridávajte suché ingrediencie k tekutým, pričom miešajte, až kým sa všetko dobre nespojí. Nevadí, ak zostanú malé hrudky.
  5. Nalejte časť cesta do predhriateho vaflovača (množstvo sa líši podľa veľkosti vaflovača). Pečte, kým vafle nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Zvyčajne to trvá asi 3-5 minút, v závislosti od typu vaflovača.
  6. Vafle servírujte teplé, napríklad s javorovým sirupom, ovocím, šľahačkou alebo čokoládovou polevou podľa chuti.

Servis

V Belgicku sú vafle často predávané ako pouličné jedlo, kde si ich môžu ľudia kúpiť čerstvo upečené a podávané priamo z ulice. Ak chcete dosiahnuť dokonalé vafle, je dôležité zabezpečiť, aby vaflovač bol dostatočne nahriaty pred začiatkom pečenia.

Cesto by malo mať správnu konzistenciu – ani príliš riedke, ani príliš husté. Na prípravu zdravšej verzie vaflí môžete použiť celozrnnú múku alebo pridať do cesta ovocie, orechy či proteínový prášok.

Dôležité je aj správne načasovanie – vafle by mali byť pečené do zlatista a mali by mať chrumkavý povrch a mäkký vnútro.

Titulka