Molten Cake

Molten Chocolate Cake poznáme aj pod názvom čokoládový koláč, alebo lávový koláč, nakoľko obal po upečení ostáva pevný ale jadro je tekuté.

Molten

Lávový koláč Molten, alebo tiež čokoládový coulant obsahuje iba málo múky a naopak veľa čokolády a masla. Dezert pochádza z Francúzska a vytvoril ho šéfkuchár Michel Bras v roku 1981.

Na dezerte pracoval dva roky, pričom jeho inšpiráciou bola malá skupina ľudí, ktorí sa po lyžovačke zahrievali pitím horúcej čokolády. Tento recept z roku 1980 potvrdil aj čokoládovník Jacques Torres.

Iný Austrálsky cukrár Kevin Harmer tento istý druh koláča vyrobil v Sydney.

Francúzsky šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten poznamenal, že lávový koláč začali v New Yorku piecť v roku 1987. Výsledok sa dostavil tak, že pri pečení piškotového cesta, koláč vytiahli z rúry skôr ako sa stihol dopiecť. No textúra aj chuť bola výborna, pričom jadro bolo tečúce.

V USA sa koláču pripisuje spopularizovanie od roku 1990 a bol zaradený do menu v špičkových reštauráciach ako dezert. Medzi základne zložky pre jeho výrobu patria vajcia, maslo, cukor, čokoláda a múka.

Medzi iné zvýrazňovače chuti sa niekedy odporúča použiť aj vanilkový extrakt, soľ, či škorica. Koláč sa najčastejšie pečie v miske ramekin alebo iných porcelánových formách, existuje však aj variant ich prípravy v hrnčeku. Niektoré druhy sa dokážu zapiecť aj pomocou mikrovlnej rúry.

Koláčik sa zvykne servírovať s ovocnou omáčkou, zmrzlinou, poprášený práškovým cukrom, doplnený lístkom mäty.  

Zdroj: cookingclassy.com

Ingrediencie

  • 200 g horkej čokolády (minimálne 70 % kakaa)
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 40 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • Maslo a múka na vymastenie foriem

Postup

  1. Predhrej rúru na 200 °C. Priprav 4-6 malých ramekinov (keramických formičiek) alebo muffinových formičiek a dôkladne ich vymasti maslom. Posyp múkou, aby sa koláče neprilepili, a nadbytočnú múku z formičiek odstráň.
  2. V miske nad parou (vo vodnom kúpeli) alebo v mikrovlnke pomaly roztop čokoládu spolu s maslom, až kým nevznikne hladká zmes. Nechaj mierne vychladnúť.
  3. V inej miske vyšľahaj vajcia s cukrom, kým nevznikne svetlá a nadýchaná pena. Jemne pridaj štipku soli.
  4. Postupne pridávaj roztopenú čokoládu s maslom do vajíčkovej zmesi a dôkladne premiešaj. Následne pridaj preosiatu múku a jemne vmiešaj, aby bolo cesto hladké a homogénne.
  5. Rozdeľ čokoládové cesto rovnomerne do pripravených formičiek, každú naplň približne do 2/3, aby mali koláče priestor na zväčšenie počas pečenia.
  6. Vlož formičky do predhriatej rúry a peč 10-12 minút, alebo kým okraje koláčov nie sú pevné, ale stred je stále mäkký a jemný.
  7. Po upečení nechaj koláče vychladnúť asi 1 minútu, potom ich opatrne vyklop z formičiek na dezertné taniere.
  8. Podávaj teplé, ideálne s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou alebo čerstvým ovocím.

Titulka