Mousse au chocolat

Mousse au chocolat je možné ochutiť a to naozaj širokou paletou ingrediencii.

Mousse au chocolat

Je možné sa stretnúť s receptami, kde je súčasťou peny Mousse au chocolat aj káva, karamel, ovocné pyré, bylinky, korenie, mäta, alebo vanilka. Autorom čokoládovej peny bol Charles Fazi pochádzajúci zo Švajčiarska. Pracoval ako kuchár pre Ľudovíta XVI. Názov dezertu Mousse au chocolat dostal od náčelníka Josepha Menoma.

André Viard, kulinársky autor knihy The Imperial Cook a The Royal Cook a zároveň šéfkuchár revolučného obdobia v roku 1875, kedy zároveň napísal aj príručku varenia v 32 vydaniach, popularizoval tento recept vyrobený z čokolády, žĺtok, smotany a cukru v Cruisinier royal.

Recept pozostávajúci z kakaa, vyšľahaných vaječných bielok a masla, sa zase pripisuje mužovi menom Toulouse Lautrec. 

Názvoslovie sa skladá z holandského slova čokoláda a francúzskeho slova pena, v kulinárstve sa najčastejšie označuje slovným pomenovaním Mousse au Chocolat. Tradičný recept sa skladá z tmavej čokolády, menej výrazná chuť sa docieli použitím svetlej mliečnej čokolády, alebo aj variáciou bielej čokolády.

Čokoládu je potrebné rozpustiť a to je možné dvoma spôsobmi. Ten prvý spôsob je rozpúšťanie čokolády nad parou vo vodnom kúpeli, nazývaným aj Au bain.marie, ten druhý spôsob je za použitia mikrovlnej rúry.

Zdroj: hellokidsfun.com

Ingrediencie

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 4 vajcia (oddelené bielky a žĺtky)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 200 ml šľahačkovej smotany (minimálne 30 % tuku)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Postup

  1. Čokoládu nasekaj na malé kúsky a roztop ju vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Dôkladne premiešaj, aby bola hladká a nechaj ju trochu vychladnúť.
  2. V miske vyšľahaj žĺtky s polovicou cukru do krémovej a bledožltej konzistencie. Môžeš pridať vanilkový extrakt pre jemnejšiu chuť.
  3. V inej miske vyšľahaj bielky so štipkou soli. Keď začnú byť bielky nadýchané, pridaj zvyšok cukru a pokračuj v šľahaní, až kým nevznikne tuhý sneh.
  4. Šľahačkovú smotanu vyšľahaj do pevnej, ale nie príliš tuhej konzistencie. Smotana by mala byť stále krémová.
  5. Do vychladnutej roztopenej čokolády pomaly primiešaj vyšľahané žĺtky, až kým nevznikne hladká zmes.
  6. Jemne vmiešaj vyšľahanú smotanu do čokoládovej zmesi.
  7. Potom opatrne vmiešaj vyšľahané bielky. Rob to postupne a zľahka, aby si zachovala nadýchanosť peny.
  8. Hotovú čokoládovú penu rozdeľ do pohárov alebo misiek a nechaj stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  9. Pred podávaním môžeš ozdobiť strúhanou čokoládou, čerstvými malinami alebo šľahačkou.

Existujú recepty, ktorého výsledkom sa docieli slaná chuť.  

Titulka