Muffiny

Muffiny sú malé pečivá, ktoré si získali srdcia mnohých milovníkov sladkostí po celom svete.

Muffiny

Muffiny majú svoje korene v anglickom pečení, a to konkrétne v 18. storočí. Slovo „muffin“ sa v angličtine v minulosti používalo na označenie mäkkejších a väčších verzií anglických muffinov, ktoré boli podobné dnešným anglickým muffinom, no bez presláveného otvoru uprostred.

Postupom času sa v Spojených štátoch vytvorila odlišná verzia muffinu, ktorá sa stala známou ako „muffin top“ – jednoduchšie pečivo bez spodnej časti. Muffiny majú jednoduchý základ, ktorý sa dá jednoducho prispôsobiť podľa osobných preferencií.

Základné ingrediencie zahŕňajú múku, vajcia, maslo, cukor a prášok do pečiva. Pre pestrosť sa často pridáva vanilkový extrakt či citrónová kôra. Pri príprave sladších muffinov sa používa viac cukru, zatiaľ čo do mäkších variantov sa môže pridať jogurt alebo smotana.

Varianty

Čokoládové Muffiny

Jednoduchý spôsob, ako pridať do muffinov štipku luxusu. Môžete pridať kúsok čokolády priamo do cesta alebo pripraviť čokoládovú polevu na vrch.

Ovocné Muffiny

Pridajte čerstvé alebo sušené ovocie, ako sú jahody, borovnice, hrozienka či kúsok jablka. Táto voľba pridá do muffinov šťavnatosť a prírodnú sladkosť.

Orechové Muffiny

Orechy, ako vlašské, lískové alebo mandle, pridávajú do muffinov textúru a ořechovú chuť.

Mrkvové Muffiny

Zdravá voľba pre tých, ktorí hľadajú niečo viac. Mrkvové muffiny sú obľúbené pre svoju šťavnatosť a sladkosť.

Bezlepkové Muffiny

Pre ľudí so zvláštnymi diétami existujú aj bezlepkové varianty muffinov, kde sa múka nahradí mandľovou alebo kokosovou múkou.

Zdroj: cookacka.blogspot.com

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 180 ml mlieka
  • 75 g roztopeného masla (alebo rastlinného oleja)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • (Voliteľné) 100 g čokoládových kúskov, čerstvého ovocia, orechov alebo bobúľ

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C (180 °C pre ventilátor). Pripravte muffinovú formu a vložte do nej papierové košíčky alebo jemne vymažte maslom.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V inej miske zmiešajte vajce, mlieko, roztopené maslo (alebo olej) a vanilkový extrakt.
  4. Mokré ingrediencie pridajte k suchým a jemne premiešajte, kým sa všetko nespojí. Nezabudnite, že cesto by malo byť stále trochu hrudkovité; prílišné miešanie môže spôsobiť tvrdé muffiny.
  5. Ak používate čokoládové kúsky, ovocie alebo orechy, pridajte ich teraz a jemne premiešajte.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených muffinových košíčkov, pričom každý naplňte približne do 2/3 výšky.
  7. Pečte muffiny v predhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinov nevyjde čisté. Doba pečenia sa môže líšiť podľa rúry.
  8. Po upečení nechajte muffiny vychladnúť vo forme asi 5 minút, potom ich vyberte a úplne vychladnite na mriežke.

Titulka