Paris-Brest

Paris-Brest, kulinársky skvost s kolesovým nádychom, nesie v sebe viac ako len sladkú pochúťku.

Paris-Brest

Pre milovníkov sladkej kuchyne je neodolateľným zastavením tradičný dezert s názvom Paris-Brest. Táto lahôdka, ktorá má pôvod v cyklistickej histórii, sa stala jedným z klasických francúzskych koláčov a častým favoritom na dezertných lístkoch reštaurácií po celom svete.

Paris-Brest vznikol v roku 1910 na počesť jedného z najslávnejších cyklistických pretekov na svete, ktorý prechádza medzi Parížom a Brestom. Tento dezert bol vytvorený výlučne v súvislosti s touto súťažou a jeho tvar napodobňuje koleso bicykla.

Jeho tvorca, Louis Durand, bol majiteľom pekárne v mestách Saint-Brieuc a Saint-Malo a bol veľkým obdivovateľom cyklistiky.

Paris-Brest je koláč vytvorený z chrumkavého listového cesta plneného lahodnou mandľovou krémovou plnkou. Jeho tvar pripomína koleso bicykla a jeho náplň je tradične vyrobená z masla, mandlej a vajec.

S postupom času sa Paris-Brest stal inšpiráciou pre mnohých cukrárov na celom svete. Dnešné varianty môžu obsahovať rôzne príchute, ako sú čokoláda, karamel alebo ovocie, pridávajúc nový rozmer do tohto klasického dezertu.

Niektoré cukrárne tiež experimentujú s rôznymi formami a veľkosťami, aby dali Paris-Brest nový, moderný vzhľad. Paris-Brest nie je len koláč; je to kúsok histórie, ktorý pretrváva v súčasnosti. Nech už navštívite Paríž alebo si vyskúšate pripraviť tento dezert doma, Paris-Brest vám určite poskytne výnimočný kulinársky zážitok, ktorý vás zavedie do sveta francúzskej kuchyne.

Recept na Paris-Brest je tradične považovaný za náročnejší.

Zdroj: fullcravings.tumblr.com

Ingrediencie

Choux

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 veľké vajcia

Mandľový krém

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžica múky

Zdobenie

  • 50 g mandľových plátkov
  • Cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte plech s papierom na pečenie.
  2. V stredne veľkom hrnci priveďte k varu vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor. Keď sa maslo úplne rozpustí, odstavte hrniec z ohňa.
  3. Do hrnca postupne vsypte múku a miešajte, kým sa cesto nezmieša a neprestane sa lepiť na steny hrnca.
  4. Vráťte hrniec na mierny oheň a miešajte cesto ešte asi 2 minúty, aby sa odparila prebytočná vlhkosť.
  5. Cesto preložte do misy a nechajte ho trochu vychladnúť. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, a dôkladne miešajte, až kým sa cesto nestane hladkým a lesklým.
  6. Cesto preneste do cukrárskeho vrecka a na pripravený plech vytvorte kruh s priemerom asi 20 cm. Na vrchu cesta vytvorte ďalší menší kruh (priemer asi 12 cm), aby ste získali tvar prstenca.
  7. Posypte mandľovými plátkami a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým nebude choux cesto zlatohnedé a chrumkavé. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
  8. V mise zmiešajte mleté mandle, práškový cukor a múku.
  9. V inej miske vyšľahajte mäkké maslo do hladka. Postupne pridávajte mandle s cukrom a múkou, dobre premiešajte.
  10. Pridajte vajcia jedno po druhom, každé dôkladne zapracujte. Na záver pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
  11. Prekrojte upečený prstenec choux cesta na polovicu. Spodnú polovicu naplňte mandľovým krémom.
  12. Zakryte druhou polovicou prstenca a posypte cukrom, ak chcete.
  13. Dezert podávajte čerstvý alebo ho uchovávajte v chladničke až do podávania.

Titulka