Tradičná chuť Talianska, Pizza

Pizza sa pôvodne piekla ako chlebová placka, ktorá bola najstarším druhom chleba.

Pizza

Pizzu ako ju poznáme dnes, teda okrúhla s nadýchanými okrajmi a upečená v peci, zrodila sa v Neapoli. Viac ako 200 rokov bola spájaná výhradne s týmto mestom. Počas tejto doby sa okolo témy pizza sústredilo množstvo odborníkov, ktorí sa pokúšali vytvoriť tú najlepšiu pec.

Placky v podobe rôznych škrobových, ryžových, zemiakových, pšeničných či iných poľnohospodárskych plodín sa začali objavovať v rôznych kútoch sveta.

Prvá verzia chleba bola jednoducho skladovateľná, zvykla sa podávať na desiatu alebo ako príloha k hlavnému chodu. Placky sa začali piecť v období, keď už boli ľudia schopní svoje obilie zomlieť, a po zmiešaní s vodou, cesto upiecť na horúcich kameňoch alebo provizórnych peciach.

Mesto Neapol bolo veľmi chudobné, ľudia v ňom žili v malých príbytkoch, vo vysokých budovách s niekoľkými poschodiami. Pizza sa v týchto v uličkách vnímala ako lacné jedlo, podávané v stánku, niekedy priamo pri cestách. V zdokonaľovaní tohto populárneho jedla, viedla práve konkurenčná dravosť a povaha Neapolcov.

Dnes v meste existujú aj spolky, ktoré sa zaoberajú ochranou neapolskej pizze. Jednou z nich je napríklad Associazione Verace Napoletana. Jeden z najlepších pizziarov Enzo Coccia napísal zoznam vlastností pravej neapolskej pizze.

Pizza v meste bola prvý krát vyrobená neznámym kuchárom, no od roku 1807 je známe, že práve v tomto meste ju ponúkalo 54 pizzerii. Múka, ktorá sa na jej výrobu používa je talianskej výroby typu 00 W 300/320.

Cesto sa vyrába priamou metódou, podiel soli neprekračuje tretinu z kilogramu múky, cesto je maximálne hydratované do 60% celkovej hmotnosti cesta.

Zdroj: mutti-parma.com

Cesto kysne 12 až 16 hodín pri teplote 25 až 27 stupňov. Neapolska pizza sa hnetie výhradne rukami. Pizza sa zdobí surovinami výhradne z oblasti Neapola. Cesto sa pečie v polkruhovej a na dreve vykurovanej peci, s priemerom polkruhu 120cm.

Pec je vymurovaná zo žiaruvzdorných tehál. Pizza sa pečie pri teplote 480 stupňov a jej pečenie by nemalo presiahnuť čas 60 sekúnd. Cesto je kruhového tvaru, jej veľkosť je ľubovoľná no nemalo by prekračovať priemer 40cm, charakteristická je svojou krehkosťou. Tradične sa jeden kus pizze servíruje pre jednu osobu. Neapol je hlavným prístavným mestom na juhu Talianska. Hlavným mestom regiónu Kampánia.

Mesto je významným turistickým centrom s medzinárodným letiskom, univerzitou a lodným prístavom. Jeho historické centrum bolo v roku 1995 zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.  

Titulka