Sladké pečivo s bohatou históriou, Croissant

Croissant je maslový poklad, je jedným z najobľúbenejších druhov pečiva na svete.

Croissant

Croissant sa po prvýkrát objavil v Paríži v 19. storočí a rýchlo sa stal neodmysliteľnou súčasťou francúzskeho raňajkového stola. Povestný príbeh hovorí, že vývoj croissantu je úzko spojený s odvrátením osmanskej armády v roku 1683 od obliehanej Viedne. Po odrazení tureckej hrozby začali parížski pekári pripravovať pečivo podobné tureckým rožkám, aby oslávili víťazstvo. Takto vznikol predchodca dnešného croissantu, ktorý bol pôvodne známy ako „kipferl“ alebo „kipferln“.

Priprava croissantu je skutočný umelcami rituál. Začína sa zmesou múky, vody, cukru, soli, droždia a masla. Cesto je následne viacnásobne valčekované a skládané do vrstiev, čo vytvára charakteristický tvar a textúru.

Čím viac vrstiev, tým šúľavší a krehkejší je výsledný croissant. Po viacnásobnom valčekovaní a skládaní sa cesto nechá odpočívať, aby sa dosiahol dokonalý chod procesu kvasenia. Od svojho vzniku v Paríži sa croissant rozšíril po celom svete a prijal rôzne formy a príchute. Tradičné croissants sú samozrejme stále obľúbené, no existujú aj rôzne variácie, ktoré sa vyznačujú rôznymi plnkami a tvarmi.

Vo Francúzsku je bežné ochutnať croissant s mandľovou plnkou (amandine) alebo s čokoládou (pain au chocolat). V iných krajinách sa pridávajú rôzne náplne ako ovocie, oriešky alebo syry. Croissant sa stal nielen ikonickým symbolom francúzskej kuchyne, ale aj celosvetovým fenoménom.

Zdroj: pinterest.com

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 70 g cukru
  • 10 g soli
  • 10 g čerstvého droždia (alebo 3 g sušeného droždia)
  • 250 ml mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 300 g masla (kocky, studené)

Potieranie

  • 1 vajce (rozšľahané)
  • Cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Ak používate čerstvé droždie, rozpustite ho v teplom mlieku a pridajte do misy. Ak používate sušené droždie, pridajte ho priamo do múky.
  • Do múky pridajte mlieko a vajce. Miešajte, kým sa cesto nezačne zbiehať. Potom vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a hnette 5-10 minút, kým bude cesto hladké a elastické.
  • Cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke minimálne 1 hodinu (ideálne cez noc).
  • Maslo zabalte medzi dva kusy papieru na pečenie a pomocou valčeka vyváľajte na plát s hrúbkou asi 1 cm. Vložte do chladničky, aby sa maslo stuhlo.
  • Po odpočinutí cesta ho vyvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 20 cm.
  • Umiestnite studený plát masla na jednu polovicu cesta a zakryte druhou polovicou, čím vytvoríte „sandwich“. Zatlačte okraje, aby sa maslo neprenikalo von.
  • Pomocou valčeka vyvaľkajte cesto na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm. Preložte cesto do tretiny (ako list) a potom ďalšiu tretinu preložte na vrch. Tento proces preložte ešte raz. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút.
  • Cesto vyvaľkajte na tenký obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Nakrájajte na trojuholníky (približne 10 x 20 cm).
  • Každý trojuholník zrolujte od základne po špičku, aby ste vytvorili typický croissantový tvar.
  • Prekryte croissanty utierkou a nechajte ich kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa nezväčšia.
  • Pred pečením potrite croissanty rozšľahaným vajíčkom a, ak chcete, posypte trochou cukru.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.

Titulka