Spaghetti al Pomodoro s Burratou

Tento recept je oslavou kvalitných surovín, kde sa sladké paradajky, voňavá bazalka, extra panenský olivový olej a krémová burrata spájajú do jedinečného gastronomického zážitku.

Spaghetti al Pomodoro s Burratou je vynikajúce talianske jedlo, ktoré spája jednoduchú, no bohatú chuť čerstvých paradajok s jemnou a krémovou textúrou Burraty. Tento pokrm sa pripravuje z kvalitných surovín, kde základu tvorí špagety uvarené al dente, ktoré sú následne zmiešané s domácou omáčkou z čerstvých, zrelých paradajok, cesnaku, olivového oleja a bazalky. Omáčka, ktorá je v tomto prípade ľahko sladká a osviežujúca, perfektne dopĺňa chuť Burraty, ktorá svojou krémovou náplňou dodáva jedlu výnimočnú hĺbku a jemnosť.

Spaghetti al Pomodoro s Burratou je jedným z najikonickejších jedál talianskej kuchyne, ktoré v sebe spája jednoduchosť a dokonalú harmóniu chutí.

Spaghetti al Pomodoro je základným kameňom talianskej kuchyne. „Pomodoro“ znamená po taliansky paradajka, a práve tá je hlavným hrdinom tohto pokrmu. Taliani veria, že jednoduché jedlá založené na kvalitných surovinách sú najlepším spôsobom, ako vychutnať autentickú chuť ingrediencií. Pridaním burraty, luxusného syra s jemnou krémovou textúrou, sa jedlo posúva na ešte vyššiu úroveň.

Ingrediencie

  • 400 g špagiet (najlepšie kvalitných talianskych)
  • 500 g čerstvých paradajok San Marzano alebo cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Hrsť čerstvej bazalky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička cukru (ak sú paradajky príliš kyslé)
  • 1 veľká burrata (alebo dve menšie)
  • Čerstvo nastrúhaný parmezán (voliteľné)

Postup prípravy

  • Paradajky umyte a narežte na malé kúsky (ak používate cherry paradajky, stačí ich prekrojiť na polovicu). Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Opekajte ho len krátko, aby uvoľnil arómu, ale nespálil sa. Potom pridajte paradajky a nechajte ich dusiť na strednom ohni asi 15 – 20 minút, kým sa nerozpadnú a nezačnú tvoriť omáčku. Ak sú paradajky príliš kyslé, pridajte trochu cukru.
  • Medzitým dajte variť veľký hrniec osolenej vody a uvarte špagety „al dente“ podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte, ale trochu vody z cestovín si ponechajte – pomôže spojiť omáčku.
  • Uvarené špagety pridajte priamo do panvice s paradajkovou omáčkou a dôkladne premiešajte. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z cestovín, aby sa dosiahla ideálna konzistencia. Na záver vmiešajte čerstvé lístky bazalky.
  • Hotové špagety servírujte na tanier, na vrch položte čerstvú burratu a jemne ju natrhnite, aby sa jej krémové vnútro rozlialo po cestovinách. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom, dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a prípadne pridajte trochu nastrúhaného parmezánu.

Toto jedlo je dôkazom, že v jednoduchosti je krása. Sladké a šťavnaté paradajky sa dokonale dopĺňajú s jemnou burratou, ktorá sa po natrhnutí nádherne rozteká a obohacuje omáčku o krémovú konzistenciu. Extra panenský olivový olej a bazalka pridávajú čerstvosť a autentickú taliansku chuť, vďaka čomu je každé sústo výnimočné.

Titulka