Stroganoff

Stroganoff je ikonické jedlo ruskej kuchyne, ktoré si získalo popularitu po celom svete. Táto lahodná pochúťka, pripravovaná z jemne nakrájaného hovädzieho mäsa v smotanovej omáčke, má bohatú históriu a rozmanité variácie.

Stroganoff je klasické ruské jedlo, ktoré sa stalo populárnym po celom svete. Originálny recept na Beef Stroganoff vznikol v Rusku v 19. storočí a jeho názov je odvodený od ruského aristokratického rodu Stroganovcov. Pôvodne išlo o jedlo z hovädzieho mäsa, ktoré bolo nakrájané na tenké pásiky, rýchlo opečené a podávané s jemnou smotanovou omáčkou, zvyčajne s prídavkom horčice, cibule a húb.

História hovädzieho Stroganoffa siaha do 19. storočia, keď bol pomenovaný po významnom ruskom šľachticovi grófovi Stroganovovi. Recept vznikol v období, keď ruskí kuchári čoraz častejšie kombinovali tradičné ingrediencie so západoeurópskymi technikami. Klasická verzia obsahovala hovädzie mäso, horčicu a smotanu, no neskôr sa recept prispôsobil rôznym chutiam a regiónom.

Základnou ingredienciou Stroganoffa je hovädzie mäso, ktoré sa nakrája na tenké pásiky a prudko opečie. Následne sa pridáva cibuľa, huby a nakoniec kyslá smotana, ktorá vytvára charakteristickú krémovú omáčku. Niektoré recepty zahŕňajú aj horčicu alebo paradajkový pretlak pre intenzívnejšiu chuť. Tradične sa podáva s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kašou.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzej sviečkovice alebo roštenky
  • 1 cibuľa
  • 200 g šampiňónov
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku (voliteľné)
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  • Mäso nakrájame na tenké pásiky, osolíme a okoreníme.
  • Na panvici rozohrejeme maslo alebo olej a prudko opečieme mäso dohneda, potom ho odložíme bokom.
  • Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita.
  • Pridáme nakrájané huby a restujeme, kým nezmäknú.
  • Vrátime mäso späť do panvice, pridáme horčicu a paradajkový pretlak a krátko premiešame.
  • Prilejeme vývar a necháme dusiť 5 – 10 minút.
  • Nakoniec vmiešame kyslú smotanu, necháme prehriať (nevaríme!) a dochutíme.
  • Stroganoff servírujeme s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kašou, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou.

Hoci je hovädzí Stroganoff najznámejšou verziou, existujú aj alternatívy, ako napríklad kurací alebo hubový Stroganoff, ktoré si obľúbili vegetariáni. Každá variácia prináša jedinečnú chuť a možnosť prispôsobiť recept osobným preferenciám.

Dnes je Stroganoff obľúbeným jedlom nielen v Rusku, ale aj v mnohých iných krajinách, kde si získal množstvo interpretácií. Jeho jednoduchosť a výnimočná chuť robia z tohto jedla ideálnu voľbu pre milovníkov tradičných i moderných receptov.

Titulka