Supreme kura je pokrm známy svojou jemnosťou a výraznou chuťou, ktorá je dosiahnutá precíznym výberom ingrediencií a sofistikovaným postupom prípravy. Supreme kura sa vyznačuje tým, že je pripravované z kvalitného kuracieho mäsa, najčastejšie z prsnej časti, ktorá je povestná svojou krehkosťou a jemnou chuťou.
Ingrediencie potrebné na prípravu supreme kura zahŕňajú kuracie prsia s kožou, olivový olej, maslo, šalotky, cesnak, biele víno, kurací vývar, smotanu, citrónovú šťavu, čerstvé bylinky ako tymián a petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie.
Kuracie prsia sú starostlivo odblanené, pričom koža zostáva na mieste, aby zabezpečila bohatšiu chuť a chrumkavú textúru po upečení. Tento pokrm sa zvyčajne pripravuje technikou pan-frying, kde sa mäso najprv prudko opečie na panvici a následne sa dopeká v rúre.
Ingrediencie
- 4 kuracie prsia s kožou
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 2 šalotky (jemne nakrájané)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 100 ml bieleho vína
- 200 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Čerstvý tymián a petržlenová vňať (na dochutenie)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Kuracie prsia ochuťte soľou a čiernym korením.
- Rozohrejte olivový olej na panvici vhodnej do rúry a kuracie prsia položte kožou dole. Opečte, kým koža nezíska zlatistú farbu (asi 4-5 minút).
- Kuracie prsia preložte na plech a dajte do rúry na dopekanie (asi 10-15 minút, podľa veľkosti prsií).
- V tej istej panvici roztopte maslo a pridajte šalotky. Smažte do zmäknutia (asi 2-3 minúty).
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu.
- Zalejte bielym vínom a nechajte zredukovať na polovicu.
- Pridajte kurací vývar a nechajte prevrieť.
- Prilejte smotanu a nechajte omáčku zredukovať do požadovanej konzistencie.
- Dochutťe citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
- Vyberte kuracie prsia z rúry a nechajte chvíľu odpočívať.
- Kuracie prsia podávajte preliate pripravenou omáčkou.
Zdroj: sherwoodfoods.co.uk
V tej istej panvici sa následne pripraví omáčka – na masle sa osmažia nadrobno nakrájané šalotky a cesnak, pridá sa biele víno a nechá sa zredukovať. Následne sa prileje kurací vývar a smotana, omáčka sa dochutí citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami a varí sa do požadovanej konzistencie. Hotové kuracie prsia sa podávajú preliate touto lahodnou omáčkou.
Cena za porciu supreme kura v reštaurácii sa môže výrazne líšiť v závislosti od kvality podniku a použitých ingrediencií. Vo vyšších gastronomických zariadeniach sa cena za tento pokrm pohybuje v rozmedzí 15 až 30 eur za porciu.
V tejto cene je zahrnutá nielen kvalitná surovina a sofistikovaný spôsob prípravy, ale aj estetická prezentácia jedla, ktorá je dôležitou súčasťou gastronomického zážitku. Supreme kura je pokrm, ktorý svojou chuťou a prezentáciou nadchne aj tých najnáročnejších gurmánov. Jeho príprava si vyžaduje nielen precíznosť a znalosti kulinárskych techník, ale aj vášeň pre kvalitné jedlo.
Tento pokrm je skvelou voľbou pre špeciálne príležitosti a sviatočné obedy, kde zaručene poteší všetky zmysly.