Tortilla je tenká placka vyrobená z múky alebo kukurice, ktorá sa používa ako základ pre rôzne pokrmy.
Tortilla sa najčastejšie využíva pri príprave jedál ako sú tacos, burritos, enchiladas či quesadillas, kde slúži ako obal pre rôzne druhy náplní. Existujú dva hlavné typy tortíl: pšeničné a kukuričné, pričom každý má svoje špecifické vlastnosti a využitie. Pšeničné tortily sú mäkšie a pružnejšie, čo ich robí ideálnymi pre plnenie rozličnými ingredienciami.
Vyrábajú sa z pšeničnej múky, vody, soli a tuku, pričom ich príprava je relatívne jednoduchá. Na druhej strane, kukuričné tortily sú tradičnejšou variantou a vyznačujú sa výraznejšou chuťou a pevnejšou štruktúrou.
V Mexiku sú kukuričné tortily základnou súčasťou stravy a používajú sa vo viacerých jedlách, ako sú napríklad tacos alebo nachos.
Príprava tortíl doma je jednoduchá a vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií. Okrem toho, že sú čerstvo pripravené tortily chuťovo lepšie, umožňujú aj kontrolu nad kvalitou použitých surovín.
Pre prípravu domácich pšeničných tortíl budete potrebovať.
Zdroj: Pinterest.com
Ingrediencie
- 2 šálky pšeničnej múky
- 1/2 šálky teplej vody
- 1/4 šálky rastlinného oleja alebo roztopeného masla
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup
- V miske zmiešajte múku so soľou.
- Pridajte olej (alebo maslo) a teplú vodu.
- Cesto dôkladne premiešajte, kým nezískate hladkú a elastickú hmotu.
- Rozdeľte cesto na malé guľôčky a nechajte ich odpočívať asi 10 minút.
- Každú guľôčku vyvaľkajte na tenký kruh.
- Placky opečte na suchej panvici z oboch strán, kým sa nevytvoria hnedé škvrny.
Tortily sa dajú využiť na prípravu rôznych jedál, pričom sú veľmi univerzálne. Môžete ich plniť mäsom, zeleninou, syrom či omáčkami a následne zrolovať alebo poskladať do požadovaného tvaru.
Ich všestrannosť spočíva aj v tom, že sa dajú podávať ako hlavné jedlo alebo príloha, a to nielen v teplom, ale aj v studenom stave.
Výroba domácich tortíl je spôsob, ako si dopriať autentický mexický pokrm priamo u vás doma, pričom si môžete prispôsobiť chute a ingrediencie podľa vlastných preferencií.